Prof. dr. Šimić: Neprocjenjiva šteta djeci i društvu
najnovije, Socijalna prava

Prof. dr. Šimić: Neprocjenjiva šteta djeci i društvu

Još 2014. godine Ustavni je sud odlučio da je pravo djeteta na zdravlje iznad svih individualnih mišljenja, osjećaja i uvjerenja, pa i prava roditelja na izbor (koji će u svezi toga učiniti za svoje dijete na temelju vlastite prosudbe). Dijete nije vlasništvo roditelja.

No, ni ova odluka, ali ni drugi argumenti, nisu bili ni izdaleka dovoljni, kako bi se stvari popravile. Kao što vjerojatno većina zna, neizmjernu štetu u Velkoj je Britaniji učinio Andrew Wakefield, liječnik kojemu je oduzeta licencija, svojim antivaxerskim nastupima.  (nedavno i u nas u Splitu), a  ponajviše objavljivanjem izmišljenoga rada u časopisu Lancet, da Mo-Pa-Ru cjepivo uzrokuje autizam, a koji je pod pritiskom dokaza retrahiran. (više o tome na Wikipediji: pod Andrew Wakefield).

Članak kolegice Tucak potaknuo me da podijelim jedno iskustvo koje govori o stanju svijesti kod pojedinaca vezano uz problem cijepljenja. Ono što je najvažnije, skupina na koju se odnosi ovo moje iskustvo su studenti medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naime, u okviru predmeta Fundamentals of Neuroscience, koji osobno vodim na tom studiju, u okviru višegodišnje suradnje, prošle smo godine u svibnju pozvali u goste tri izvanserijska znanstvenika i stručnjaka za autistični spektar poremećaja sa Sveučililšta Rutgers iz New Jerseya: dr. Jamesa Miloniga, dr. Emanuela Di Cisco-Bluma i dr. Johna E. Pintara. Nakon što su održali predavanja (a potom i šestotjedne nastave) postavio sam pitanje studentima sudionicima seminara, uzrokuje li MoPaRu cjepivo (protiv ospica, rubeole i zaušnjaka) autizam, i to u pismenom ispitu. Iako je studentima navedena činjenica da se radilo o izmišljenom članku koji je kasnije povučen, a koja je činjenica ponovljena barem 10-tak puta tijekom nastave, čak 9 od 36 studenata odgovorilo je potvrdno (oni su zapamtili „da je to dvoje nekako povezano“). To je tipičan primjer učinka lažnih vijesti (fake news), koji je još žalosniji kada se uzme u obzir da se ovdje ne radi o nekom prosjeku populacije, nego o studentima druge godine medicinskoga fakulteta. To je zapravo primjer koji zorno govori o tome kako štetno dugoročno utječu takve lažne vijesti (fake news) na građane.

Za one koje više zanima autizam, dodajem u privitku malo stariji, ali još uvijek aktualan članak o autizmu, koji sam napravio sa studentima, a za one koji možda žele ući dublje u navedeni problem preporučujem knjigu doktora Paula Offita, Autism’s False Prophets: Bad Science, Risky Medicine, and the Search for a Cure.

Prije desetak dana i Hrvatska liječnička komora po tko zna koji puta osudila je neodgovorno promicanje stavova o nepotrebnosti cijepljenja djece.

Smatram da je potrebno što više ovakvih članaka i napisa, kojima se nastoje razlobličiti oni koji svojim napisima ili javnim nastupima čine neprocjenjivu štetu djeci, ali ne samo djeci, nego i društvu u cjelini, zbog svojih neutemeljenih i neargumentiranih stavova.

Prof. dr. Goran Šimić, dr. med.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Predstojnik Zavoda za neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga

5. listopada 2019.

About Author

Urednistvo


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *